Sollicitatieverplichting

Tijdens een tweede spoortraject heb je een sollicitatieplicht. Je moet actief op zoek naar passend werk bij een andere werkgever, omdat terugkeer naar je huidige functie op dit moment niet of niet volledig haalbaar is. Je moet regelmatig sollicitatieactiviteiten ondernemen, zoals het versturen van sollicitatiebrieven en voeren van sollicitatiegesprekken.

Frequentie van solliciteren

Er is geen specifieke wet die exact aangeeft hoe vaak je moet solliciteren. Over het algemeen wordt verwacht dat je regelmatig en actief solliciteert, bijvoorbeeld wekelijks meerdere sollicitaties verstuurt. Samen met je re-integratiecoach voer je voortgangsgesprekken om je sollicitatieactiviteiten te evalueren en krijg je ondersteuning zodat je, wanneer je vastloopt, kunt sparren en verdere stappen kunt blijven maken.

Ondersteuning bij solliciteren

Tijdens het tweede spoortraject kun je hulp krijgen bij solliciteren, afhankelijk van hoe je werkgever het traject invult. De werkgever kan zelf de begeleiding bieden of een re-integratiebureau inschakelen. Samen stel je een zoekprofiel op dat helpt bepalen welke banen goed bij je passen. Wanneer je klaar bent om te solliciteren, kun je dit zelfstandig doen of met ondersteuning. Er is geen maximum aan het aantal sollicitaties, maar er wordt wel een minimale inzet verwacht binnen redelijke grenzen.

Consequenties van niet voldoen aan sollicitatieplicht

Als je niet voldoet aan je sollicitatieplicht of passend werk weigert, kan dit gevolgen hebben. Je werkgever kan een loonstop inzetten als je niet voldoende inspanning levert tijdens je re-integratie. Daarnaast kan er een deskundigenoordeel bij het UWV worden aangevraagd om te beoordelen of zowel jij als de werkgever voldoende hebben bijgedragen aan het re-integratietraject. Dit oordeel is bedoeld om de situatie te beoordelen en te adviseren, en is niet gericht op het opleggen van sancties.

Conclusie

Solliciteren in het tweede spoortraject is een intensief en doorlopend proces. Het is belangrijk om actief en regelmatig te solliciteren, gebruik te maken van de beschikbare ondersteuning, en je voortgang regelmatig te bespreken met je werkgever en re-integratiecoach. Zo vergroot je de kans op een succesvolle re-integratie in de arbeidsmarkt.

Sjef van Asveldt

Sjef van Asveldt-image

Heb je een vraag?

Wij staan voor je klaar

Stel een vraag
via WhatsApp