De basis van succesvol online solliciteren

Online solliciteren is anders dan wanneer je iemand persoonlijk ontmoet. Bij online solliciteren krijgen werkgevers een eerste indruk van jou door je cv en motivatiebrief te lezen. In een gesprek kun je met je houding en uitstraling snel een indruk maken, maar online moet je ervoor zorgen dat je documenten perfect zijn.

Je cv en brief moeten duidelijk laten zien wie je bent en wat je kunt. Dit is belangrijk om jezelf goed te presenteren en op te vallen bij potentiële werkgevers, zelfs voordat je ze in het echt ziet.

Pas je cv aan op de functie

Een cv is meer dan een lijst van je werkervaring; het is jouw persoonlijke visitekaartje voor werkgevers. Zorg ervoor dat je cv up-to-date is met recente ervaringen en dat het specifiek aansluit op de baan waarop je solliciteert. Gebruik informatie die in de vacature vermeld staat om je kansen te vergroten. Dit helpt je om je cv op te laten vallen.

Kijk eens naar je online aanwezigheid

In deze digitale wereld is je online aanwezigheid erg belangrijk. Wat krijg je bijvoorbeeld als je jouw naam Googelt? Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel en andere sociale media up-to-date en professioneel zijn. Een goed bijgehouden LinkedIn-profiel kan zelfs leiden tot uitnodigingen voor gesprekken zonder dat je zelf hebt gesolliciteerd.

Probeer verschillende zoekwoorden

Het is slim om verschillende zoekwoorden te gebruiken die passen bij wat je kunt en waar je graag wilt werken. Dit helpt je om sneller vacatures te vinden die echt bij jou passen.

Bijvoorbeeld, als je op zoek bent naar een baan als winkelmedewerker, kun je zoeken met woorden als "verkoopmedewerker", "kassamedewerker" of "winkelhulp". Zo krijg je een breder overzicht van mogelijke banen binnen jouw interessegebied, wat je kansen vergroot om een geschikte baan te vinden.

Wees selectief

Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Solliciteer alleen op banen die goed bij je passen. Dit geeft je meer tijd om een sterke sollicitatie voor te bereiden, inclusief een persoonlijke motivatiebrief, wat je kansen op een gesprek aanzienlijk kan verhogen. Bovendien helpt het je om overzicht te houden over de sollicitaties die je hebt uitgezet. Je wilt niet in een situatie terechtkomen waarbij je door een werkgever wordt gebeld en je niet meer weet over welke vacature het gaat.

Personaliseer je motivatiebrief

Elke motivatiebrief moet uniek zijn en afgestemd op de job waarvoor je solliciteert. Leg uit hoe jouw vaardigheden aansluiten bij de vereisten van de functie. Gebruik delen van de vacaturetekst om je argumenten kracht bij te zetten.

Elke motivatiebrief is anders, maar je kunt bepaalde vaardigheden en informatie over jezelf opnieuw gebruiken als ze passen bij de baan waarop je solliciteert. Zorg er wel voor dat je deze informatie telkens een beetje aanpast, zodat het precies past bij wat er gevraagd wordt voor de specifieke functie.

Upload je cv op vacaturesites

Maak een profiel aan op belangrijke vacaturesites en upload daar je cv. Dit maakt het makkelijker om snel op vacatures te reageren.

Zorg voor foutloze documenten

Fouten in je cv of motivatiebrief kunnen onprofessioneel overkomen. Controleer je documenten grondig voordat je ze verstuurt. Controleer ook je contactinformatie zodat werkgevers je gemakkelijk kunnen bereiken. Tip: Laat het ook eens door iemand anders lezen!

Volg je sollicitaties

Houd bij waar en wanneer je hebt gesolliciteerd en bewaak de status van je sollicitaties. Krijg je geen reactie? Stuur dan nog een bericht om je interesse te tonen, wat je kansen kan vergroten.

Blijf actief solliciteren

Blijf solliciteren totdat je een officieel aanbod hebt geaccepteerd. Dit vergroot niet alleen je kansen op een baan, maar houdt je ook scherp in je sollicitatievaardigheden.

Het belang van telefonisch contact

Het is heel belangrijk om ook telefonisch actief te zijn tijdens je sollicitatieproces. Een telefoontje kan veel betekenen. Door te bellen kun je extra vragen stellen over de functie waarin je geïnteresseerd bent.

Dit laat zien dat je echt betrokken bent en meer wilt weten. Dit kan je kansen op een uitnodiging voor een gesprek zeker vergroten.

Stel een vraag
via WhatsApp