Onderzoek de functietitel
Hoewel de functietitel het eerste is dat je opvalt bij een vacature, zijn de gevraagde vaardigheden belangrijker. Deze vaardigheden laten zien of de baan goed bij je past. Verschillende titels kunnen dezelfde vaardigheden en taken hebben. Bijvoorbeeld, een "klantenservicemedewerker" kan ook "callcenter medewerker" of "helpdeskmedewerker" heten. Door op de vaardigheden te letten en verschillende titels te proberen, vind je gemakkelijker de baan die bij je past.
Kijk goed naar de taken en verantwoordelijkheden
Bij het bekijken van een vacature is het belangrijk om te kijken of de taken en verantwoordelijkheden bij jouw kwaliteiten, interesses en vaardigheden passen. Stel je voor hoe het zou zijn om deze baan te doen. Vind je de dagelijkse werkzaamheden leuk en passen de eisen bij wat jij kunt?
Hoe streng zijn de functie-eisen?
Bij het inschatten van je kansen is het belangrijk om te kijken naar de gevraagde opleiding, werkervaring en vaardigheden. Let goed op hoe de opleidingseis is geformuleerd. Als er staat dat hbo werk- en denkniveau vereist is, betekent dit niet altijd dat je een hbo-diploma moet hebben. Een gelijkwaardig denkniveau of vergelijkbare werkervaring kan ook genoeg zijn.
Werkervaring wordt vaak in jaren uitgedrukt, maar laat je hierdoor niet ontmoedigen. Als je bijna aan de ervaringsvereisten voldoet, bijvoorbeeld als je 1 of 2 jaar minder ervaring hebt dan gevraagd, kun je alsnog solliciteren.
Let ook op het woord 'pre' bij gevraagde kennis of ervaring. Dit betekent geen 'vereiste', maar dat het een 'voordeel' is als je deze extra kwalificaties hebt.
Wat zegt de vacature over de bedrijfscultuur?
De bedrijfscultuur is een belangrijk onderdeel dat je vaak tussen de regels door kunt ontdekken. Let op woorden zoals vernieuwend, samenwerken, duurzaamheid, en leren en groeien. Deze thema’s geven je een idee van de waarden en manier van werken binnen het bedrijf. Het is belangrijk dat deze cultuur aansluit bij jouw waarden en werkstijl.
Bekijk de arbeidsvoorwaarden
De arbeidsvoorwaarden geven inzicht in wat je kunt verwachten op het gebied van salaris en extra's zoals vakantiedagen, pensioenregelingen en andere voordelen. Controleer of deze voorwaarden passen bij jouw verwachtingen en behoeften. Arbeidsvoorwaarden zijn vaak ook onderwerp van gesprek tijdens de sollicitatieprocedure.
Let op locatie en werktijden
De locatie van het bedrijf en de werktijden zijn belangrijk voor je balans tussen werk en privé. Check hoe jouw reisschema eruit zal zien en of de werktijden passen bij jouw dagelijkse routine en verplichtingen.
Groeien in je werk: persoonlijke ontwikkeling
Is persoonlijke ontwikkeling belangrijk voor jou? Controleer of de vacature mogelijkheden biedt voor professionele groei en ontwikkeling. Biedt het bedrijf bijvoorbeeld opleidingen of trainingen aan?
Tussen de regels door lezen
Sommige woorden en zinnen in een vacaturetekst kunnen meer betekenen dan op het eerste gezicht lijkt. Let op deze signalen en probeer een goed beeld te krijgen van de bedrijfscultuur. Hier zijn enkele voorbeelden:
- Als een vacature vraagt om een stressbestendig persoon, kan dit wijzen op een drukke of chaotische werkomgeving.
- Als er staat dat je flexibel moet zijn, kan dit betekenen dat er onregelmatige werktijden zijn of dat je vaak over moet werken.
- Wanneer er om een "zelfstandige werker" wordt gevraagd, kan dit betekenen dat er weinig begeleiding of ondersteuning is.
- De term "goede communicatieve vaardigheden" kan aangeven dat er veel samenwerking nodig is en dat je goed moet kunnen omgaan met verschillende soorten mensen.
Door deze signalen op te merken, krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten van de werkomgeving en of deze bij jou past.
Neem contact op!
Ontbreekt er belangrijke informatie of heb je aanvullende vragen? Neem dan gerust contact op met de werkgever of recruiter. Stel gerichte vragen om een beter beeld te krijgen van de functie en de verwachtingen. Het tonen van interesse en nieuwsgierigheid is een goed signaal om af te geven wanneer de baan goed bij je past!