Het kan iedereen overkomen: een periode waarin je niet hebt gewerkt en daardoor een gat in je cv hebt. Het goede nieuws is dat dit absoluut geen dealbreaker hoeft te zijn tijdens een sollicitatie. Hieronder staat een aantal tips over hoe je op een zelfverzekerde en positieve manier om kunt gaan met dit onderwerp.

1. Wees open over de situatie

Eerlijkheid duurt het langst. In plaats van te proberen het gat in je cv te verbergen, is het beter om er open over te zijn.

“Tussen 2021 en 2023 heb ik een periode gehad waarin ik me heb gericht op persoonlijk herstel en obstakels heb overwonnen. Nu ben ik klaar om weer een volgende stap te maken.”

Door het op deze manier aan te pakken, heb je de controle over het gesprek en kun je het sturen in een richting die voor jou werkt. Ook heb je begrip bij de werkgever. We zijn allemaal mensen.

2. Toon je enthousiasme

Het is belangrijk om te laten zien dat je enthousiast en gemotiveerd bent om weer aan de slag te gaan.

“Ik ben enthousiast om weer in deze branche aan de slag te gaan! Tijdens mijn afwezigheid heb ik het werken in teamverband en de uitdagingen in het werk gemist.”

3. Benadruk je grip op de situatie

Hoewel het gat in je cv misschien begon vanwege een situatie die gedeeltelijk buiten je controle viel, is het belangrijk om te benadrukken welke stappen je hebt ondernomen om jezelf weer op het juiste pad te krijgen.

“Toen ik in 2021 besloot een pauze te nemen vanwege persoonlijke omstandigheden, was het een bewuste keuze. Ik heb die tijd gebruikt om mezelf verder te ontwikkelen door online cursussen te volgen en vrijwilligerswerk te doen. Hierdoor voel ik me nu sterker en meer voorbereid dan ooit om weer aan de slag te gaan.”

4. Laat je passie zien

Een gat in je cv betekent niet dat je je passie voor het vakgebied bent verloren. Laat tijdens het gesprek zien waar je energie in hebt gestoken en hoe je jezelf hebt voorbereid om weer aan de slag te gaan.

“Ik heb het geluk gehad dat ik tijdens mijn pauze kon werken aan projecten die me nauw aan het hart liggen. Dit heeft me niet alleen nieuwe vaardigheden opgeleverd, maar ook mijn passie voor dit vakgebied hernieuwd.”

Conclusie
Een gat in je cv is slechts een klein deel van jouw verhaal. Door open en eerlijk te zijn, je enthousiasme te tonen en te laten zien hoe je actief hebt gewerkt aan je persoonlijke en professionele groei, kun je eventuele zorgen van een werkgever wegnemen en laten zien dat je klaar bent om weer aan de slag te gaan.

Stel een vraag
via WhatsApp