Ben je al een langere tijd ziek én heb je een contract bij een werkgever óf zit je in de ziektewet van het UWV en kun je daardoor niet of minder werken? Verwacht je binnenkort ook niet beter te zijn? Dan kun je twee jaar na dag ziekmelding een WIA uitkering aanvragen. De WIA uitkering is ter vervanging van het loon van je werkgever of in plaats van een ziektewet uitkering. De afkorting van WIA is Wet werk Inkomen naar Arbeidsvermogen. Je kunt een aanvraag voor een WIA uitkering doen, als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je langer dan 2 jaar ziek bent
  • Je de afgelopen 2 jaar geprobeerd hebt om weer aan het werk te gaan

Er zijn twee verschillende soorten WIA uitkeringen.

Twee soorten WIA uitkering

De WIA bestaat uit twee soorten uitkering:

  • WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Je hebt mogelijk recht op een WGA uitkering als je twee jaar of langer ziek bent en (in de toekomst) wel weer kunt gaan werken.
  • IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. Je hebt mogelijk recht op een IVA uitkering wanneer je niet of nauwelijks kunt werken en er een kleine kans is dat je herstelt.

Op welke uitkering je recht hebt, wordt vastgesteld door een verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van het UWV.

Wanneer vraag ik een WIA uitkering aan?

Na 88 weken ziekte krijg je een brief van het UWV waarin staat dat je een WIA uitkering kunt aanvragen. Je kunt uiterlijk in je 93e ziekteweek een WIA aanvraag doen. Acht weken na je WIA aanvraag krijg je van het UWV te horen of je recht hebt op een uitkering en zo ja, welke vorm dan.

Peijnenburg Re-integratie ondersteunt je bij je re-integratie, zodat je steeds minder afhankelijk wordt van je uitkering. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Samen gaan we op zoek naar de beste oplossing.

Stel een vraag
via WhatsApp