Elk gesprek is anders. Jouw ervaringen en wie jij bent, spelen een grote rol in hoe je deze vragen beantwoordt. Dus zie deze voorbeelden als een startpunt.
Ze zijn bedoeld om je op ideeën te brengen. Gebruik ze om je eigen, unieke draai te geven aan wat je wilt zeggen. Zo laat je zien wie je bent en wat jij te bieden hebt.
Vertel iets over jezelf
Hoe je het aanpakt: Vertel over je werkervaring en wat je leuk vindt aan je vak. En wat doe je in je vrije tijd? Wees kort maar krachtig.
Voorbeeld: “Ik werk al een paar jaar als administratief medewerker. Ik ben sterk in plannen en organiseren en zorg altijd dat alles netjes en op tijd klaar is. Buiten het werk om hou ik van wandelen en lezen.”
Waarom wil je hier werken?
Hoe je het aanpakt: Vertel over wat je aanspreekt in het bedrijf en de baan.
Voorbeeld: “Jullie staan bekend om jullie goede werksfeer en dat is iets wat ik belangrijk vind. Ik ben op zoek naar een plek waar ik mijn vaardigheden kan inzetten en me verder kan ontwikkelen. De stabiliteit en reputatie van jullie bedrijf spreken mij erg aan.”
Waarom ben jij geschikt voor deze baan?
Hoe je het aanpakt: Kies een kwaliteit of ervaring die goed past bij de baan. Geef een concreet voorbeeld.
Voorbeeld: “Ik ben erg nauwkeurig en efficiënt in mijn werk, wat essentieel is voor deze rol. Zo heb ik bijvoorbeeld eens een belangrijke fout opgemerkt in een bestelling, waardoor we op tijd konden ingrijpen en een grote fout voorkomen.”
Wat zijn je sterke en zwakke punten?
Hoe je het aanpakt: Benoem een sterk punt en een punt waar je aan werkt.
Voorbeeld: “Ik ben behoorlijk zelfstandig en kan goed op mezelf werken. Een verbeterpunt voor mij is dat ik soms moeite heb met grote groepen. Ik probeer nu actiever deel te nemen aan groepsdiscussies en presentaties.”
Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Hoe je het aanpakt: Denk aan groei binnen je vakgebied (of geef aan dat je juist op zoek bent naar stabiliteit). Voorbeeld: “Over 5 jaar zou ik graag een expert willen zijn in mijn vak. Misschien zelfs wat meer verantwoordelijkheden op me nemen, zoals het begeleiden van nieuwe collega’s.”
Zelf Vragen Stellen
Tip: Dit is je kans om meer te weten te komen over de baan en het bedrijf. Vraag bijvoorbeeld over de dagelijkse werkzaamheden, ontwikkelingsmogelijkheden, of het team waarin je komt te werken.
Onthoud bij elk sollicitatiegesprek dat het een gesprek is, geen ondervraging. Wees eerlijk, blijf jezelf en gebruik de vragen om jouw sterke punten en persoonlijkheid te laten zien. Dit is jouw kans om een goede indruk achter te laten en te ontdekken of de baan en het bedrijf bij jou passen.
Veel succes!