Bescherming tijdens de eerste twee jaar
In de eerste twee jaar van ziekte of arbeidsongeschiktheid is een werknemer beschermd tegen ontslag. Dit betekent dat de werkgever niet zomaar de arbeidsovereenkomst kan beëindigen. Deze periode is bedoeld om de werknemer de kans te geven om te herstellen en terug te keren naar werk, bijvoorbeeld in aangepaste vorm of in een andere functie binnen het bedrijf.
Uitzonderingen op de bescherming
Er zijn een aantal uitzonderingen op de bescherming bij ziekte:
- Ontslag tijdens de proeftijd: Als de werknemer ziek wordt tijdens de proeftijd, kan de werkgever de werknemer toch ontslaan.
- Ontslag op staande voet: Dit gebeurt bij ernstige misdragingen van de werknemer.
- Faillissement van de werkgever: Als de werkgever failliet gaat, kan de werknemer ontslagen worden.
- Weigering om mee te werken: Dit kan gebeuren als de werknemer niet naar afspraken komt, weigert passende werkzaamheden te doen of niet meewerkt aan omscholing. In overleg met het UWV kan de werkgever dan ontslag geven.
- Kort frequent verzuim: Als een werknemer vaak kort ziek is, kan dat een reden zijn voor ontslag tijdens ziekte.
- Disfunctioneren: Als een werknemer zijn werk niet goed doet, kan dat ook tijdens ziekte een reden voor ontslag zijn.
- Verstoorde arbeidsverhouding: Als de relatie tussen werknemer en werkgever ernstig verstoord is, kan dat tijdens ziekte tot ontslag leiden.
- Ontslagaanvraag vóór ziekte: Als je ontslag al aangevraagd was voordat je ziek werd, gaat dit gewoon door, ook als je ondertussen ziek bent geworden.
Ontslag na twee jaar
Na twee jaar ziekte mag de werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Dit gebeurt meestal als uit de eindevaluatie blijkt dat er geen mogelijkheden meer zijn voor de werknemer om terug te keren naar het werk binnen een redelijke termijn (meestal 26 weken). Bij een positieve beoordeling van het UWV kan de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen. Ontslag met wederzijds goedvinden is ook mogelijk.
Ontslag met wederzijds goedvinden
Soms stelt de werkgever voor om met wederzijds goedvinden het dienstverband te beëindigen. Dit betekent dat zowel de werknemer als de werkgever akkoord gaan met het ontslag. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met dit soort overeenkomsten, omdat ze invloed kunnen hebben op uitkeringen, zoals een Ziektewetuitkering van het UWV.
Als je met wederzijds goedvinden je baan verlaat, ga je niet ziek uit dienst en krijg je geen ziektewetuitkering, maar een WW-uitkering. Na twee jaar ziekte kun je wel met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan zonder problemen, ook als je dan nog steeds ziek bent.
Juridische ondersteuning
Als je als werknemer wordt geconfronteerd met ontslag tijdens re-integratie, kun je juridisch advies inwinnen. Arbeidsjuristen kunnen helpen bij het beoordelen van de situatie en het nemen van de juiste stappen om jouw rechten te beschermen.
Samenvattend, hoewel er bescherming is tegen ontslag tijdens ziekte, zijn er specifieke omstandigheden waarin ontslag toch mogelijk is. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over jouw rechten en plichten gedurende het re-integratietraject.