Ontslagbescherming tijdens ziekte

In Nederland geldt er een opzegverbod tijdens de eerste twee jaar van ziekte. Wanneer je je ziekmeldt zal een bedrijfsarts vaststellen of je in staat bent om te werken of niet. Dit betekent dat je werkgever je niet zomaar mag ontslaan wanneer je ziek bent, waaronder bij een burn-out.

Tijdens deze periode is je werkgever verplicht om je loon door te betalen en moet er gewerkt worden aan je re-integratie. Dit geeft je de tijd en ruimte om te herstellen zonder de extra stress van ontslagdreiging.

Vaststellingsovereenkomst

Soms kan een werkgever voorstellen om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan via een vaststellingsovereenkomst. Het is belangrijk om hierbij voorzichtig te zijn. Je moet je namelijk beter melden.

Het tekenen van een dergelijke overeenkomst terwijl je eigenlijk toch ziek bent, kan nadelige gevolgen hebben voor je recht op een uitkering. Het UWV ziet dit namelijk als een benadelingshandeling, wat kan betekenen dat je geen recht hebt op een WW-uitkering. Laat je daarom altijd goed juridisch adviseren voordat je akkoord gaat met een vaststellingsovereenkomst tijdens een burn-out.

Na twee jaar ziekte

Als je langer dan twee jaar ziek bent, kan je werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Dit kan echter alleen als wordt aangetoond dat je binnen 26 weken niet voldoende kunt herstellen om je werk, eventueel in aangepaste vorm, te hervatten. In dat geval heb je recht op een transitievergoeding en mogelijk een Ziektewetuitkering.

Tijdens de eerste twee jaar van je ziekte mag je werkgever je niet ontslaan. Maar na twee jaar (of langer) arbeidsongeschiktheid vervalt dit opzegverbod, en kan je werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Om deze vergunning te krijgen, beoordeelt het UWV of:

  1. Je door een ziekte of handicap je werk niet meer kunt uitvoeren.
  2. Het onwaarschijnlijk is dat je binnen 26 weken herstelt en weer aan het werk kunt.
  3. Het werk niet binnen 26 weken zo kan worden aangepast dat je toch kunt werken.
  4. Je binnen de redelijke herplaatsingstermijn niet kan worden herplaatst in een andere passende functie binnen de organisatie of groep, zelfs niet met behulp van scholing.
  5. De wettelijke termijn van loondoorbetaling bij ziekte (meestal 104 weken) is verstreken.

Bij de ontslagaanvraag moet je werkgever meestal ook een recente verklaring van de bedrijfsarts meesturen, waarin je mogelijkheden om weer te werken worden beschreven. Het UWV kan bij de beoordeling advies vragen aan een arbeidsdeskundige of verzekeringsarts. Dit advies gaat over je mogelijkheden om binnen 26 weken weer te werken, of dat nu in je eigen functie is (eventueel in aangepaste vorm) of in een andere passende functie, eventueel na het volgen van een opleiding. In de meeste gevallen volgt het UWV dit advies bij het nemen van een beslissing over de ontslagaanvraag.

Zelf ontslag nemen

Zelf ontslag nemen tijdens een burn-out wordt sterk afgeraden. Als je zelf ontslag neemt, verlies je je recht op een ziektewetuitkering en mogelijk ook op een WW-uitkering, omdat je dan verwijtbaar werkloos bent. Dit kan je financiële situatie ernstig beïnvloeden. Het is daarom verstandig om eerst goed met je werkgever in gesprek te gaan, juridische hulp in te schakelen en te werken aan herstel.

Bedrijfseconomische redenen en ontslag op staande voet

Er zijn enkele uitzonderingen waarbij ontslag tijdens ziekte mogelijk is, zoals bij ontslag op staande voet of bedrijfseconomische redenen zoals bedrijfssluiting. Dit zijn echter uitzonderlijke situaties en moeten aan strenge voorwaarden voldoen.

Conclusie

Het ontslaan van een werknemer tijdens een burn-out is niet eenvoudig en is onderhevig aan strikte regelgeving om de werknemer te beschermen. Het is cruciaal om je goed te laten informeren en adviseren, vooral als je een vaststellingsovereenkomst krijgt aangeboden. Dit helpt je om je rechten te beschermen en mogelijke financiële problemen te vermijden.

Sjef van Asveldt

Sjef van Asveldt-image

Voor meer informatie

Wij staan voor je klaar

Stel een vraag
via WhatsApp